eDriver

Uit het dagelijkse leven van een Elektro-head

Verbruik: De Big Mac index, maar dan anders.

Een reactie plaatsen

De Big Mac-index – een schepping van het Britse weekblad The Economist in 1986 – is een informele berekeningswijze van koopkrachtpariteit gebaseerd op de prijs van een Big Mac (een hamburger van de mondiale restaurantketen McDonald’s) in een bepaald land. Door de Big Mac als norm te nemen kun je op een simpele manier verschillende valuta wisselkoersen met elkaar vergelijken, volgens Wikipedia.

Dat gaan we hier niet doen, maar wat wel leuk is om uit te zoeken is hoe ver je kunt komen met een Zoë op de energetische waarde van een Big Mac. Dus hoeveel meters kunnen we rijden op de kilocalorieën van een Big Mac of een Big Mac menu.

Om dat uit te rekenen hebben we eerst wat cijfermateriaal nodig. Te beginnen met de door de Amerikaanse franchisenemer Jim Delligatti in 1968 bedachte Big Mac, bestaande uit twee schijven rundergehakt met sla, kaas, augurk, ui en Big Macsaus tussen een driedelig sesambroodje. Schoon aan de haak 509 Kcal. Een Big Mac menu met Franse frites en een beker Cola komt daarentegen al op meer dan het dubbele, zo’n 1130 Kcal.

Dan de Zoë. Volgens Renault zou je theoretisch 210 kilometer ver moeten kunnen komen op een volle accu. Aangezien dit verre van realistisch is en ze zelf ook al aangeven dat de reële reikwijdte ergens tussen de 100 en 150 kilometer ligt, neem ik voor het gemak aan dat we onder zonnige omstandigheden en een rustige rijstijl 150 kilometer gaan halen met 22 kWh in de accu. Oftewel 6.82 kilometer/kWh. Zelf haal ik soms ook wel eens de 160 kilometer op een acculading, dus ik weet uit ervaring dat het mogelijk is onder ideale omstandigheden. En laten we wel wezen, we gaan deze virtuele test rijden op een mooie zonnige dag, met een lekker buitentemperatuurtje op een door het landschap slingerend landweggetje met hier en daar een schaapje in de wei. Toch?

Ter vergelijk pakken we er ook nog even een litertje benzine bij. Dan kunnen we gelijk zien hoe veel we verbruiken ten opzichte van een meer conventionele auto. Bij de verbranding van 1 liter benzine komt ca. 9,7 kWh energie vrij.

Daarmee is helaas bij een benzinemotor de kous nog niet af, aangezien die maar een rendement heeft van ca. 33 procent. Je kunt dan nog een heel eind doorrekenen met verliezen in de versnellingsbak etc.., maar dat is voor een andere keer. Vandaar dat je in gunstige omstandigheden niet echt veel verder komt dan 22 kilometer per liter brandstof.

Als we dat vergelijken met de Zoë. Die kan op een liter benzine iets meer dan 66 kilometer (elektrisch) rijden (9,7kWh x 6,82 Kilometer/kWh = 66.15 Kilometer). Das drie keer zo ver!
Uit het benzine voorbeeld zien we al dat een Zoë verrekte efficiënt is. Dus de hamvraag is nu hoever zou je op een Big Mac kunnen rijden.

Daarvoor moeten we de calorieën even omzetten naar kWh en dan zien we dat een Big Mac van 509 kcal een 0.592 kWh oplevert en 1,314 kWh voor een heel Big Mac menu.

Een Zoe zou dus iets meer dan vier kilometer op een Big Mac kunnen rijden (0,592 x 6,82=4,037 kilometer) of bijna negen kilometer op een heel Big Mac menu (1,314 x 6,82 = 8,96 kilometer).

Das best bizar ver! Want dat betekent dat je op een kleine elf Bic Macs of nog geen vijf Big Mac menu’s van Amsterdam naar Utrecht zou kunnen rijden. Prijstechnisch niet echt handig, want er zijn goedkopere calorieën te koop. Zoals frituurvet bijvoorbeeld. Een litertje daarvan levert 10,281 kWh op waarmee we vervolgens net iets meer dan zeventig kilometer ver komen in een Zoe.

Ik hou het toch maar bij stroom uit mijn zonnepanelen, maar wat zou het toch een verschil zijn als iedereen zou overstappen naar elektrisch rijden, dat scheelt heel veel calorieën verbranden voor niets.

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s